04/09/20

De Renties Ypres Rally wordt de finale manche van het Wereldkampioenschap Rally!

 

Na een lange periode van onzekerheid komt er eindelijk goed nieuws voor de Belgische Rallysport: de Renties Ypres Rally staat op de WRC kalender! 

In de jaren 90 probeerde wijlen Frans Thevelin ter vergeefs om “zijn” 24 uren van Ieper een plaats te geven op de kalender van het WK Rally. Nadat ze in 1999 een wedstrijd organiseerden met proeven tot in Hannuit  werden de plannen opgeborgen. Ieper kwam na een lange tijd een van de voornaamste wedstrijden te zijn in het ERC achtereenvolgens in het IRC en het TER kampioenschap. Onder impuls van Alain Penasse en Superstage vzw heeft Ieper nu eindelijk een plaats in het WRC! 

Het is duidelijk de Renties Ypres Rally is en blijft een van de meest legendarische wedstrijden van Europa. De professionele aanpak van Superstage heeft duidelijk vruchten afgeworpen, de wedstrijd kreeg al meerdere onderscheidingen op gebied van veiligheid. Ongetwijfeld heeft dit alles meegespeeld in de beslissing om de wedstrijd op de WRC kalender te plaatsen.

"Het was een enorme eer dat we die vraag kregen en we zijn meteen aan de slag gegaan," vertelt Jan Huyghe, bestuurslid van Club Superstage. "We hebben de etappe van vrijdag en zaterdag op de gekende klassementsproeven van Ieper aangepast aan het format en de timing van het Wereldkampioenschap. We zullen telkens twee lussen van 5 klassementsproeven afwerken. Op de slotdag van de wedstrijd trekken we naar een ander icoon van de Belgische autosport, het circuit van Spa-Francorchamps, met zijn mythische Raidillon. De slotdag telt twee klassementsproeven in de omgeving van het circuit, in Ster en Malmedy, en een klassementsproef waarbij we het F1-circuit gebruiken. Die proef zal ook gebruikt worden als PowerStage. In totaal zal de Renties Ypres Rally Belgium een parcours van ongeveer 300 km tegen de klok presenteren. Omdat we de wedstrijd nu organiseren in november, zullen meerdere proeven in het donker afgewerkt worden. Daarmee knopen we terug aan met het roemrijke verleden van de Ieperse rally. We gaan ons trouwens volledig concentreren op de WRC-wedstrijd. De Ypres Rally Masters en de Ypres Historic Rally worden dit jaar niet georganiseerd."

Om de wedstrijd in de WRC kalender te laten passen wordt er nogmaals verschoven met de datum. De wedstrijd zal plaatsvinden van 19 tot 21 november.

Bron: https://rallylovers.be/nb/11424/Renties-Ypres-Rally-krijgt-plaats-in-WRC-maar-datum-moet-opnieuw-verschuiven